Mikä kuuluu kaikille?

Mielipidekirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 4.5.2018.

Moni taho on lähtenyt mukaan translain uudistamiseen tähtäävään Setan ja Trasekin Kuuluu kaikille -kampanjaan. Me Rovaniemen Keskustaopiskelijoissa RoKessa emme voi kaikkia kampanjan vaatimuksia kannattaa. Yleinen kokouksemme päätti tehdä aiheesta tämän kannanoton, koska myös kattojärjestömme KOL on ilmoittautunut kampanjan tukijaksi.

Translakia pitäisi mielestämme uudistaa vastuullisesti nykypäivään ottaen huomioon lakimuutosten mahdolliset vaikutukset. Nykyisen translain sterilisaatiovaatimus loukkaa ihmisen oikeutta koskemattomuuteen ja perheeseen. Lainsäätäjän pitäisi loukkaamisen sijasta suojella näitä oikeuksia.
Sukupuolten välille on rakennettava aitoa tasa-arvoa. Ketään ei saa pakottaa sukupuolen perusteella tiettyyn muottiin. Naisena voi olla monenlainen, ja miehenä voi olla monenlainen. On lukuisia aivan yhtä oikeita tapoja olla nainen tai olla mies.

Ihminen voi myös olla synnynnäisesti biologisesti jotain muuta, jolloin puhutaan intersukupuolisuudesta. Juridisia sukupuolia on Suomessa vain kaksi, joten lääkärin on päätettävä intersukupuolisen vauvan juridinen sukupuoli. Ehkä tarvitsisimme juridiseen käsitteistöön intersukupuolisuuden tai muunsukupuolisuuden käsitteen.

Nykylaista välittyy vanhanaikaiset sukupuolikäsitykset. Siinä sukupuoltaan vaihtavalta henkilöltä edellytetään, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa. Mikä on naisen rooli, mikä miehen? Vuonna 2018 ei kuuluisi edellyttää keneltäkään elämistä missään sukupuoliroolissa.

Koemme kuitenkin osan Kuuluu kaikille -kampanjan vaatimuksista ongelmallisina. Siinä nimittäin vaaditaan, että sukupuolen juridisen vahvistamisen pitäisi perustua henkilön omaan ilmoitukseen ja olla mahdollista iästä riippumatta.

Sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat erilliset käsitteet. Identiteetti määräytyy henkilön oman kokemuksen perusteella. Biologisen sukupuolen olemassaoloa on mahdotonta kieltää. Jos henkilön kokemus omasta sukupuolesta on vahvasti toinen kuin biologinen sukupuoli, voidaan sukupuolen ulkoisia tekijöitä muuttaa lääketieteen avulla.

Sukupuoli-identiteetti kehittyy lapsuudessa ja nuoruudessa, mahdollisesti läpi elämän. Suomessa alle 18-vuotiailla on oikeus osallisuuteen heitä koskevissa asioissa, mutta päätöksiä lapset eivät tee yksin. Päätös sukupuolen vaihtamisesta on liian suuri asia jätettäväksi lapsen omalle vastuulle.

Ajaudumme harmaille vesille, jos juridisia käsitteitä ryhdytään määrittelemään kokemusten perusteella. Se voisi johtaa laintulkintavaikeuksiin ja väärinkäytöksiin. Sukupuolella on suuri merkitys tietyissä terveyspalveluissa. Miten tämä ratkaistaisiin, jos rekistereihin merkitty sukupuoli saattaisi olla jotain muuta kuin henkilön biologinen sukupuoli? Ongelmallisiksi muodostuisi myös rajanveto siinä, mitä henkilökohtaista sukupuolikäsitystä tukevia lääketieteellisiä tai kosmeettisia toimenpiteitä yhteiskunnan kuuluu kustantaa, kun lain edessä jokaista on kuitenkin kohdeltava yhdenvertaisesti.

Toivomme, että translakia uudistetaan. Ei kuitenkaan millä tahansa tavalla vain uudistamisen ilosta, vaan vastuullisesti ja harkiten.

Eniten toivomme suvaitsevaa asenneilmapiiriä: sitä, että jokainen ihminen hyväksytään sellaisena kuin hän on. Ihminen on vapaa olemaan muotissa tai muotin ulkopuolella, rakentamaan roolinsa itse. Vastuu asenneilmapiiristä kuuluu meille kaikille.

Laura Rahko, RoKen puheenjohtaja

Inna Kallioinen, RoKen hallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *